Με τον νόμο για τις ψηφιακές αγορές θέλουμε να στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα και να εξασφαλίσουμε ότι στην ψηφιακή εποχή θα τηρούνται οι βασικές αρχές της κοινωνικής αγοράς παντού στην Ευρώπη, δήλωσε ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, ο Εισηγητής για το θέμα, Ευρωβουλευτής Andreas Schwab. Η νομοθετική πρόταση θα τεθεί σε ψηφοφορία την Τετάρτη.
Μιλώντας κατά τη συζήτηση του θέματος την Τρίτη το πρωί, ο κ. Schwab είπε πως ο ανταγωνισμός, η προώθηση της καινοτομίας, η πρόσβαση για τις μικρές επιχειρήσεις στην αγορά είναι οι στόχοι ώστε να κερδίζει όχι ο μεγαλύτερος αλλά ο καλύτερος. Και αυτά θα τα εξασφαλίσουμε με αυτό τον νόμο με αποτελεσματικότητα, υπογράμμισε.
Όπως είπε, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θα τρέχει πίσω από τους μεγάλους τεχνολογικούς κολοσσούς, όπως έκανε μέχρι τώρα, αλλά υπάρχει πράσινο φως πλέον να ελέγχονται και οι εταιρείες αυτές, ιδίως όταν θέλουν να εφαρμόσουν νέα επιχειρηματικά μοντέλα.
Πρέπει να εστιάσουμε στους σημαντικούς και μεγάλους φορείς χωρίς να επιβαρύνουμε τις μικρότερες επιχειρήσεις. Επίσης θέλουμε όλοι οι πολίτες να επωφεληθούν από τις εξελίξεις στον ψηφιακό τομέα, για αυτό λοιπόν έχουμε λάβει υπόψη και τους ψηφιακούς βοηθούς και τους web browsers, είπε ο Γερμανός Ευρωβουλευτής.
Σημειώνοντας πως υπάρχουν οι λεγόμενες δολοφονικές εξαγορές (killer acquisitions), επεσήμανε πως δεν θα μπορούν να γίνουν τα πράγματα πλέον ανεξέλεγκτα.
“Δεν θέλουμε να μπορεί κάποιες εύκολα να κατακτά την αγορά. Τέλος παιγνιδιού για τους τεράστιους αυτούς κολοσσούς επομένως”, τόνισε.
Σε ό,τι αφορά τις εθνικές αρχές, είπε πως μαζί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ελέγχουν τους κανόνες περί συμμόρφωσης.
Θέλουμε να υπάρχει μια ενιαία ομοιόμορφη εφαρμογή των κανόνων μέσω της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ανέφερε, και εξέφρασε την πλήρη υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προς την Κομισιόν.
Είπε επίσης πως “θέλουμε διαλειτουργικότητα χωρίς όμως να θέσουμε σε κίνδυνο την ασφάλεια των δικτύων των προσωπικών δεδομένων”.
“Έχουμε πάρα πολύ καλές ιδέες, που έχουμε πιστεύω συνενώσει σε ένα περιεκτικό και ισορροπημένο σύνολο”, είπε πως “μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι ότι πετύχαμε αυτό που θέλαμε” προς όφελος όλων των Ευρωπαίων πολιτών.
Επεσήμανε πως αυτό θα βοηθήσει, όχι μόνο τους Ευρωπαίους, να έχουμε δίκαιο ανταγωνισμό, μια έννοια που θα ξεπεράσει τα ευρωπαϊκά σύνορα, θα εξαχθεί και στον υπόλοιπο κόσμο, για την ισότητα για την δικαιοσύνη στον ψηφιακό τομέα.
Η νομοθετική πρόταση βάζει σε «μαύρη λίστα» πρακτικές που εφαρμόζουν μεγάλες πλατφόρμες, οι οποίες λειτουργούν ως «ρυθμιστές πρόσβασης» και δίνει τη δυνατότητα στην Επιτροπή να διεξάγει έρευνες αγοράς και να επιβάλλει κυρώσεις για μη συμμόρφωση.
Ο νόμος για τις ψηφιακές αγορές («Digital Markets Act – DMA»), όπως τροποποιήθηκε από την Επιτροπή Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών στις 23 Νοεμβρίου, θεσπίζει νέες, άμεσες υποχρεώσεις και απαγορεύσεις για τις εν λόγω πλατφόρμες, με σκοπό τη διασφάλιση του θεμιτού ανταγωνισμού.
Πηγή: ΚΥΠΕ